De behandelingen
-
Basisinterventies
Je krijgt altijd psycho-educatie aangeboden. In groepsgesprekken, online of in gesprekken met je behandelaar krijg je meer informatie over jouw psychische problemen.
Wat zijn de kenmerken en wat kun je er zelf aan doen? Ook bespreken jij en je behandelaar de gevolgen voor jou en je omgeving. En hoe jullie hiermee om kunnen gaan.
-
Cognitieve gedragstherapie
Wat je denkt, bepaalt hoe jij je gedraagt. Leer je anders denken, dan wordt je gevoel ook anders.
Tijdens cognitieve gedragstherapie leer jij welke gevoelens en gedachten zorgen dat jij op een bepaalde manier reageert op mensen en situaties en hoe je daar anders mee om kunt gaan. Cognitieve gedragstherapie helpt bijvoorbeeld bij angst- en paniekstoornissen, lichte depressies, relatieproblemen, stress, eetstoornissen, ADHD, verslavingen of impulsproblemen.
-
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt als je psychische klachten hebt na een ingrijpende gebeurtenis.
Denk aan een ernstig verkeersongeval, misbruik of een geweldincident. Met EMDR leer je de nare ervaringen te verwerken door erover te vertellen terwijl tegelijkertijd je aandacht wordt weggeleid. Beelden worden hierdoor vager en kleiner en je herinneringen verliezen hun kracht en emotionele lading.
-
Geïntegreerde dubbele diagnose behandeling
Een stoornis in het gebruik van middelen en psychische stoornissen bestaan vaak naast elkaar, daarom is het goed om de behandelingen te combineren.
Geïntegreerde dubbele diagnose behandeling is gericht op je motivatie om het gebruik van alcohol of drugs te veranderen, met daarbij -ook aandacht voor je psychische problemen.
-
Individuele trajectbegeleiding
Soms kunnen mensen met psychische problemen moeilijk meedoen in de samenleving. Met deze behandeling proberen we hen succesvol te laten re-integreren.
Meedoen in de samenleving helpt je in je herstel, het geeft je zelfvertrouwen en maakt het risico op terugval kleiner.
-
Interpersoonlijke psychotherapie
Interpersoonlijke psychotherapie is een gesprekstherapie voor als je een depressie hebt als gevolg van veranderingen in je relaties met anderen. Bijvoorbeeld door het overlijden van een partner, een scheiding of een ruzie met een dierbaar iemand.